Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2020

Gösterim: 523

Uzayın derinliklerinde kadının ayak sesleri..

Tarihte ilk defa iki kadın astronot, aynı anda bir uzay yürüyüşü gerçekleştirdi. Christina Koch ve Jessica Meir isimli Amerikalı astronotlar, uzay boşluğuna birlikte çıkarak bozulan güç kontrol parçalarını değiştirdiler.

NASA, bu tarihi ânı canlı olarak yayınladı ve bizler nefesimizi tutarak izledik.

Aslında ikili ekibin uzay yürüyüşü mart ayı içinde yapılacaktı, ancak astronot giysisinde sorun yaşanması nedeniyle ertelenmişti.

Bu yürüyüş, kadınların yaptığı ilk uzay yürüyüşü değil. Kadın astronotların daha önce de uzay yürüyüşü yaptığı biliniyor. Rus kozmonot Svetlana Savitskaya, 1984 yılında Salyut 7 uzay istasyonunun dışına çıkarak uzay yürüyüşü yapan ilk kadın olarak tarihe geçmişti. Sonrasında 14 kadın daha uzayda yürüdü.

Bu kez farklı olan, yalnızca kadınlardan oluşan bir ekibin, herhangi bir dış yardım almaksızın bir uzay yürüyüşü gerçekleştirmiş olmaları.

Peki, "uzay yürüyüşü" ne anlama geliyor?

Uzay istasyonu dışında, uzay boşluğunda gerçekleştirilen her tür etkinlik ‘uzay yürüyüşü’ olarak adlandırılmakta. Dış alanda yapılan bakım-onarım işlemleri, testler, bilimsel araştırmalar ve deneyler bu kapsamda tanımlı.

İnsanın 60 yıllık uzay macerasında kadınlar hep vardı. Uzaya giden ilk kadın, 1963 yılında Velentina Tereshkova oldu.  Tereshkova o sırada emekli bir kozmonottu ve bu nedenle uzaya çıkan ilk sivil olarak da kayıtlara geçti.